On hankalaa päättää mitä vapaa-ajan aktiviteettia kokeilisi, kun kiinnostuksen kohteita on monia. Mistä tietää onko tietty harrastus kivaa enää hetken päästä? Uskaltaako aloittelija mennä mukaan? Pitäisikö alkaa soittamaan pianoa vai kitaraa, mutta tanssikin kiinnostaa… Siinä vasta pulma. Seuraavaksi muutamia hauskoja harrastusideoita joissa yhdistyy monta eri luovaa taiteenalaa, eikä tylsää tule!

Musiikkia ja teatteria yhdessä – ooppera ja musikaali

Teatteri on ihana harrastus, ja musiikkiteatteri yhdistää oivallisesti samaan myös laulun ja musiikin! Jos lauluharrastus kiinnostaa enemmän, ooppera voisi olla vaihtoehto. Ooppera on näyttämötaidetta, jossa yhdistyy näytelmä ja musiikki mahtipontisella tavalla. Usein laulua säestää sinfoniaorkesteri. Oopperassa lauletaan yleensä kahdella laulutavalla. Puhemainen laulu, resitatiivi, vie juonta eteenpäin. Aariat ovat lauluja resitatiivien välissä. Välillä oopperassa on myös useamman laulajan esittämiä osia ja kuorokohtauksia. Alku-, väli-, ja loppusoitoissa orkesteri taasen on parrasvaloissa. Oopperaharrastus sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin satakielille!

Musikaali on näytelmä, jossa teatteriesitykseen on lisätty laulu- ja tanssinumeroita. Musikaalit ovat tyylillisesti kevyempiä kuin oopperat, ottaen aineksia amerikkalaisesta kansanmusiikista sekä konsertti- ja viihdemusiikista. Esitysten aiheet vaihtelevat komediasta ja romantiikasta vakavampiin draamoihin. Romantiikka on usein liioiteltua ja juonenkäänteet ovat välillä aivan absurdeja. Ihanaa! Broadway on varmasti kaikille tuttu, ja musikaalit ovatkin pääasiassa yhdysvaltalainen villitys. Yhdysvaltalainen jazz onkin voimakkaasti antanut vaikutteita lajiin. Laulutaitoisille tanssihirmuille musiikkiteatteri on varmasti napakymppi!

Jazzin pyörteisiin näyttämölavalla?

Jazzin rakastajille on tarjolla mm. broadway jazz -tunteja. Ne ovat tanssitunteja, jotka ovat saaneet inspiraationsa musiikkiteatterin maailmasta. Tunteja on saatavana eri tasoisena monista eri tanssikouluista. Aloittelijoille on hyvät vaihtoehdot eikä tanssikokemusta välttämättä tarvita lainkaan tämän railakkaan iloisen lajin aloittamiseen. Tunneilla harjoitellaan tanssin perustekniikkaa, liikkuvuutta ja lopulta hauskoja jazztanssisarjoja. Tunnit ovat hyvää esiintymisvalmennusta, sillä broadway jazz painottaa myös ilmaisutaitoa. Tunneilla eri tyylejä on loppumattomiin, aivan kuin musikaalejakin.

Sirkushuveja tanssiteatterissa

Tanssin ja teatterin yhdistelmä on täydellinen vauhtia ja ilmaisua rakastavalle. Tanssiteatterissa tarinaa kerrotaan tanssien. Ilmaisukeinoja avustaa myös puhe, laulu ja jopa pantomiimi! Nykytanssin keinot ovat suosittuja, mutta kaikkia fyysisiä ilmaisukeinoja voidaan käyttää, esimerkiksi akrobatiaa. Viime aikoina laji onkin kehittynyt yhä monipuolisemmaksi ja esityksissä on paljon erilaisia elementtejä, kuten sirkustaidetta. Erilaisia yleisöjä on alettu huomioida ja etenkin lapsille suunnattua tanssiteatteria on enemmän.

Painotuksia erilaiseen ilmaisuun on kolme. Liikettä korostava tanssiteatteri, tarinankerrontaa painottava tanssiteatteri ja viimeisenä poikkitaiteellinen hyvää kokonaisteosta etsivä tanssiteatteri. Ensimmäistä kertaa tanssiteatterin idea esiteltiin Saksassa 1900-luvun alussa. Muualla maailmassa tanssiteatterin rooli on ollut hyvinkin suurena, etenkin Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Nukketeatterin taikaa

Käsistään käteville sopii nukketeatteri. Harrastuksena harvinaisempi nukketeatteri kannustaa myös ompelutaitojen kehittämiseen, jos toivoo valmistavansa omat nukkensa.

Nukketeatteri, kuten monet muutkin taiteenlajit, on lähtöisin Ranskasta keskiajalta. Sana Marionette on muotoutunut ranskan kielestä ja tarkoittaa nukkea, jota ohjataan pienillä naruilla. Nukketeatterikoulutusta on nykyään tarjolla ympäri maailmaa.

Suomessa on tarjolla kursseja sekä aikuisille että lapsille. Aivan pienten lasten kursseilla voidaan esim. tehdä omat nuket ja sitten katsoa esitys, jossa hahmot seikkailevat. Aikuisten kursseja on suunnattuna esimerkiksi opettajille, sillä ns. kontaktinukeista on suuri apu lasten kanssa työskennellessä. Lapset rentoutuvat ja kertovat asioita helpommin söpölle hahmolle.

Luovan ihmisen on joskus hankalaa päättää mihin suunnata voimavaransa, jos ideoita pursuaa ovista ja ikkunoista. Sen takia eri taiteenaloja yhdistelevät harrastukset ovat mahtava juttu, myös ajan säästämisen kannalta. Taideharrastuksista saatavat hyödyt ovat niin suuret, että kannattaa ehdottomasti lähteä rohkeasti etsimään sitä omaa juttua. Oman luovuuden kehittäminen ja hauskanpito tekevät hyvää meille jokaiselle, vaikka ei haluaisikaan harrastaa niin kovin vakavalla otteella.