Nuorille pojille ja tytöille on paljon erilaisia vaihtoehtoja mitä tulee tanssilliseen liikuntaan. Elokuvien ja musiikkivideoiden tähtien huikeat koreografiat on mahdollista oppia tanssitunneilla. Urheilullinen joukkueharrastus, joka on samalla luovaa? Voiko parempaa olla! Uudet ystävät ja esiintymisen tuoma kutkuttava jännitys ovat varmasti muistoissa loppuiän.

Breakdance

Breakdance on tanssityyli 1970-luvun alun Yhdysvalloista. Se syntyi Bronxissa, New Yorkissa kun jamaikalainen tiskijukka päätti kokeilla eristää ja toistaa funk-kappaleiden lyömäsoitinkohtia diskon tanssijoille tanssittavaksi. Nämä “breakit” innostivat tanssijoita suuresti ja mitä seurasi oli breakdancen alku. Breakdance oli alussa yhdistelmä James Brownin jalkatyöskentelyä ja lindy hoppia. Sittemmin breakdance on muovautunut monien muotiaaltojen myötä monta kertaa uudenlaiseksi ja levinnyt ympäri maailmaa. Harrastajia on paljon ja samalla myös erilaisten suuntauksien määrä on suuri. Niin sanotut “dance battlet” ovat tuttuja elokuvista ja ovat syntyneet tämän tanssilajin myötä.

Breakdance tunneilla harjoitellaan temppuja ja tanssitaan rentoja street- ja hiphophenkisiä tanssisarjoja. Laji on etenkin poikien suosiossa.

Show must go on

Showtanssi on mielenkiintoinen laji jossa voi yhdistyä minkä tahansa tanssilajin tyylit. Alun perin jazztanssista irtautunut, sittemmin mm. baletista, discosta ja lattaritansseista vaikutteita ottanut laji ei oikeastaan ole edes tanssimista, se on kokonainen show. Showtanssiesitystä varten meikataan ja laitetaan hiukset näyttävästi, ja käytetään huomiota herättäviä asuja. Eleet ja ilmeet ovat teatraalisia, ja esityksessä on paljon nostoja ja akrobatiaa. Kokonaisuutta arvostellaan itse tanssin ja koreografian lisäksi esiintymisasujen ja shown idean kannalta. Showtanssissa on ideana kertoa tarina kehon liikkeiden ja ryhmän sisäisen voiman ja tunnetilojen avulla.

Showtanssi sopii kaikenikäisille ja vetoaa etenkin nuoriin tyttöihin kovasti. Tunneilla opetellaan tanssin perusteita baletin puolelta, kuten piruetteja ja hyppyjä. Lisäksi harjoituksissa on akrobatiaa ja kehonhallintaa. Voimatasot kasvavat kohisten ja samalla on hauskaa!

Cheer up! – Cheerdance

Cheer-dance on amerikkalaisista elokuvista tutun cheerleadingin yksi muoto. Cheerdancen ero cheerleadingiin on se, että cheerdancessa ei rakennella pyramideja, vaan sen sijaan painotus on tanssissa. Laji on todella urheilullinen, energinen ja vauhdikas. Esiintyjät esiintyvät suurella hymyllä ja railakkain kannustushuudoin.

Virallisen cheerdance koreografian tulee sisältää tanssihyppy, spagaatti, cheerhyppy ja kaksi jalanheittoa. Toisin sanoen tämä laji on aikamoisen vaativa kropalle, mutta sitäkin jännittävämpi!

Harjoituksiin voi tulla ilman mitään tanssikokemusta, mutta on toki etua jos on aikaisempaa urheilutaustaa lajin rankkuuden vuoksi.

Jos nämä yleisemmät tanssilajit eivät tunnu omalta, on olemassa suuri kattaus hauskoja lajeja joista et varmasti ole kuullut ennen!

Voguing

Voguingia on syntynyt New Yorkissa homoklubeilla 1980-luvulla. Inspiraatio on saatu muotikuvista ja malleista, ja voguingia näkeekin nykyään mm. muotinäytöksissä. Jos tanssia pitää kuvailla, se on kaksiulotteista tanssia kolmiulotteisessa tilassa, pääpiirteinään kauniit vartalon asennot ja suorat linjat. Kuuluisa näyte tanssista on Madonnan “Vogue” musiikkivideolla.

Lajissa täytyy uskaltaa asettua feminiiniseen rooliin ja tanssia asenteella.

Commercial dance – oman elämäsi Beyonce

Haluaisitko tanssia niin kuin Rihanna tai Shakira? Jos klubilla listahittien tahtiin joraaminen on enemmän sinun juttusi kuin nykytanssi, tässä voisi olla sinulle oivallinen laji. Commercial tanssissa tanssitaan vaihtuvia tanssisarjoja, jotka saavat inspiraatiota musiikkivideoista ja live-esiintymisistä. Näillä tunneilla pääsee todella heittäytymään ja olemaan oman elämänsä Beyonce!

Tanssi on ehkäpä hauskin tapa harrastaa liikuntaa. Lapsena mieluisan liikuntamuodon löytäminen vaikuttaa koko loppuelämän terveyteen, kun liikunnasta jää positiivinen mielikuva. Tanssitunneilla oleminen opettaa taitoja jotka ovat tarpeellisia myös koulussa, kuuntelemista, täsmällisyyttä ja keskittymistä. Samalla sosiaaliset taidot kehittyvät tutustuessa oman kurssin tanssikavereihin.

Nuorille tanssi on oivallinen ilmaisun tapa ja todella hauskaa tekemistä ystävien kanssa.