Haluatko harrastaa nykytanssia?

Nykytanssi on trendikäs tanssilaji, joka sisältää monia erilaisia suuntauksia. Se on ottanut vaikutteita monista eri taidemuodoista ja tanssilajeista, mutta erityisesti termi viittaa näyttämö- ja taidetanssiin. Tanssiteatteri on yksi teatterin muoto, jossa nykytanssi on vahvasti läsnä. Nykytanssi on virtaavaa ja rentoa, tanssija liikkuu lattiatasossa matalana ja suorittaa myös hyppyjä. Painovoiman vaikutuksen annetaan näkyä, ja tanssilla voidaan ilmaista tunteita voimakkaasti.

Improvisaatiolla on suuri rooli tässä lajissa, ja tanssija saa todella käyttää luovuuttaan. Samalla opitaan mitä oma keho tuntuu, miten se toimii ja liikkuu. Tanssioppilas oppii kokonaisvaltaista kehon ja tilan käyttöä. Oppilas oppii myös huomioimaan toisia tanssijoita ja reagoimaan heidän liikkeisiinsä oikealla tavalla, mikä on tärkeä taito esiintyessä.

Menneestä nykyisyyteen tanssien

Laji jota kutsumme nykytanssiksi alkoi muotoutua 1900-luvun alussa. Useat eri kehityshaarat johtivat siihen, mitä nykytanssi on tänään. Tarina alkoi, kun tanssijat alkoivat etsiä vaihtoehtoa klassisen baletin tyylisuunnalle. Satuihin pohjautuvat teemat korvautuivat tanssijan omalla ilmaisulla, joka kumpuaa sisältäpäin. Enää ei haluttu toistaa tarinaa samalla kaavalla, millä ne on jo kerrottu kirjallisuudessa, musiikissa tai taiteessa. Tanssijat tanssivat paljasjaloin, mikä oli suuri ihmetys tuona aikana. Tätä 1950-lukua ennen muodostunutta varhaista taiteenmuotoa kutsutaan moderniksi tanssiksi. Moderni tanssi on nykytanssin edeltäjä, samoin kuin vapaa tanssi, joka alkoi kehittyä rinnakkain modernin tanssin kanssa.

Modernissa tanssissa – ja samalla nykytanssissa – sallitaan jopa kömpelön tai hölmön näköiset liikkeet. Tanssilla voidaan ilmaista enemmän asioita tällä tavalla. Esimerkiksi baletissa on tavoitteena että tanssija näyttää lähes painottomalta, mutta nykytanssissa päinvastoin painovoiman annetaan näkyä liikkeessä ja ilmaisussa. On mahdotonta sanoa tarkalleen, milloin moderni tanssi muuntui nykytanssiksi, sillä kyse on tanssilajeista jotka ovat muovautuneet toisistaan. Voidaan kuitenkin ajatella että ”myöhäistä modernia aikaa” nykytanssin aikajanalla elettiin 1950-luvulla ja 1960-luvulla siirryttiin postmoderniin aikaan. 1980-luvulta alkaen on puhuttu varsinaisesti nykytanssista, ja samaan aikaan myös ihmisten kiinnostus lajiin kasvoi.

Mitä nykytanssitunneilla tehdään?

Nykytanssia voi harrastaa monissa eri tanssikouluissa. Nykytanssia voi myös opiskella pääaineena tai sivuaineena monissa kouluissa. Harrastuksen voi aloittaa lapsena ja jatkaa aikuiseksi asti. Jos nykytanssista tahtoo ammatin, sitä voi opiskella jopa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Lajia voi myös harrastaa vain omaksi iloksi, ja aikuisille aloittelijoille suunnattuja kursseja on paljon.

Nykytanssitunneilla ei ole yhtä tarkkaa kaavaa jonka mukaan edetään, vaan opettaja voi hyvin vapaasti toteuttaa tunnit. Opettajan oma opetustapa on muotoutunut hänen oman tanssihistoriansa myötä. Tunneilla voidaan sekoitella monia eli opetustyylejä. Yleensä kuitenkin tunti alkaa lämmittelyllä, josta siirrytään tekemään harjoitesarjoja keskilattialle. Tunnin lopussa yleensä kootaan tunnin teemoja tanssisarjaksi. On tärkeää muistaa venytellä kotona kunnolla harjoittelun jälkeen.

Musiikki on tärkeä osa tanssia ja nykytanssitunneilla pääseekin kuulemaan musiikkia laidasta laitaan. Tunnilla saatetaan tanssia kuunnellen klassista musiikkia tai populaarimusiikkia, etnistä musiikkia tai vaikkapa heviä. Joskus voidaan tanssia aivan hiljaisuudessa.

Nykytanssitunneilla opetellaan kehontuntemusta. Kehontuntemus tarkoittaa sitä, että tanssija tuntee ja tietää miten kehoa liikutetaan ja miten eri osaset liikkuvat suhteessa toisiinsa. Kehontuntemusta harjoitellaan tunneilla omina harjoitteina ja myös tanssisarjojen yhteydessä. Tunnin alussa tehtävä lyhyt meditaatiohetki on yksi yleinen kehontuntemusharjoite.

Jazztanssi on nykytanssin laji joka on saanut vaikutteita afrikkalaisista kansantansseista. Jazztanssi on kehittynyt pääasiassa Yhdysvalloissa. Jazztanssi yhdistää nykytanssin muotoja kuten taidetanssia sekä show- ja viihdetanssia. Jazztanssissa tärkeintä on musiikin ja tanssin jatkuva keskustelu. Kehoa liikutetaan niin, että sen osaset voivat liikkua jopa eri rytmissä toisistaan riippumatta. Kehontuntemus on siis tärkeässä osassa tässä lajissa.

Rennot joustavat vaatteet ovat kaikki, mitä tarvitset tämän nykytanssikurssille osallistuaksesi!