Luultavasti aika moni unelmoi lapsuudessaan ballerinan urasta, mutta useimman meistä kohdalla ajatus jäi vain ihailun asteelle. Aikuisena mahdollisesti harmittaa, että ei tullut lähdettyä harrastamaan vakavammin. Lattian halki liitävät ammattilaiset saavat lajin näyttämään helpolta nilkkojen ojentelulta. Tiedetään kuitenkin, että vuosien raskas opiskelu on johtanut ammattitaitoon joka vaaditaan lavalle nousuun. Onko baletti harrastuksena tavallisen ihmisen ulottumattomissa? Ei tietenkään. Balettia voi harrastaa monilla eri tasoilla viisivuotiaasta senioriin. Eikä tarvitse olla ballerinan mitoissakaan!

Eleganssia ja voimaa

Klassinen baletti syntyi Italian ja Ranskan hoveissa. Tanssitaito oli hoviväen tapa erottua tavallisesta kansasta. Lumoavan mutta erittäin vaativan lajin ominaisimmat tunnusmerkit ovat keveyden ja painottomuuden illuusio, ylväs ryhti ja jalkojen aukikierto. Tunnistettavin merkki on en pointe -tekniikka, jossa tanssija tanssii varpaittensa kärjillä varvastossuissa. Baletti jakautuu useisiin eri koulukuntiin, tunnetuimpina juurikin ranskalainen ja italialainen ja lisäksi venäläinen ja englantilainen koulukunta.

Baletissa koreografiat muodostuvat yhdistelemällä liikkeitä, joita hiotaan tarkoin täydelliseksi vuosien varrella tanssijan koulutuksessa. Tanssijaltaan baletti vaatii hyviä keskivartalon lihaksia, voimaa ja notkeutta. Kärsivällisyys on myös balettitanssijalle hyve, sillä ammattilaisuudesta unelmoiva saa käydä läpi 8-vuotisen koulutuksen.

Balettitanssijalla on lavalla myös erinomainen ryhti, ja rauhalliset ja sulavat kädenliikkeet yhdistettynä taidokkaisiin jalkojen liikekuvioihin saa kaiken näyttämään helpolta. Käsivarret ovat sulavassa kaaressa, eikä näkyvissä ole lainkaan jyrkkiä kulmia. Jalat pyritään pitämään mahdollisimman täydellisessä 180 asteen aukikierrossa lonkkanivelestä varpaaseen saakka. Katse pysyy yleisöön päin ja liikkeet esitetään niin että yleisö näkee juuri optimaalisen kulman liikkeestä. Vaikutelma jatkuvasta ja täydellisestä liikkeen hallinnasta korostuu, kun tanssija vaativankin hypyn tai pyörähdyksen jälkeen pysähtyy täydellisesti hallittuun loppuasentoon, ennen jatkamista seuraavaan liikkeeseen.

Lapsuuden unelmat toteutuvat

Baletilla on paljon tarjottavaa harrastuksena, vaikka ei aloittaisi aivan lapsena tähtäimenä ammattilaisuus. Tanssikouluissa on aikuisbalettiryhmiä, joissa pääsee aloittamaan yleensä kaksi kertaa vuodessa, tammi- ja elokuussa. Harjoittelu aloitetaan aivan alkeista eikä mitään erikoisvaatimuksia ole. Aerobinen harjoittelu tosin on mainio lisä baletin ohelle ja tukee mainiosti kehitystä.

Vaikka kyseessä on omaksi iloksi järjestettävät harrastajien harjoitukset, tunneilla noudatetaan klassisen baletin oppeja ja opetellaan liikkeet pilkuntarkasti. Aikuisbaletissa harjoitellaan klassisen baletin perusasioita tangolla ja lattialla. Aikuistanssija voi päästä tanssimaan hyvinkin edistyneitä sarjoja. Mitään vaatimuksia aloittajalle ei ole, aikuisbaletin voi aloittaa minkä ikäisenä ja kokoisena tahansa. Kunto karttuu tehdessä, joten ei tarvitse olla seppä syntyessään. Aikuisbaletin suurin viehätys onkin oman edistyksen seuraamisessa ilman minkäänlaisia paineita pärjätä tai suorittaa. Laji on hyvä keino rauhoittua ja keskittymiskykykin parantuu.

Vaatetukseksi on naisilla joustava vartalonmyötäinen tanssipuku, sukkahousut ja balettitossut. Miehet käyttävät t-paitaa tai hihatonta paitaa, trikoita ja pehmeitä tossuja sekä tukihousuja. Hiukset ovat nutturalla, jotta esimerkiksi pyöriessä poninhäntä ei osuisi kasvoille.

Varpaillaan?

En pointe -balettitermi, joka viittaa tapaan, jolla ballerinat tanssivat varpaidensa kärjillä. Varvastossujen kärjet ja pohja on vahvistettu, ja tanssijat käyttävät usein myös pehmusteita tossuissaan. Silti tanssijat usein saavat rakkoja ja hiertymiä ja kärsivät vaivaisenluista. Kärkitossuille voi päästä myös aikuistanssija, jos hänen nilkkansa liikkuvuus sallii sen. Vaatimuksena on myös vuosien harjoittelu, erinomainen ryhti ja voimakas keho. Kehon on oltava hyvässä linjassa varpaista päälaelle, sillä painon jakautuu niin pienelle alalle, vain varpaiden päille. Harjoittelu varvastossuilla voi aluksi olla kivuliasta, mutta jalka tottuu nopeasti harjoitteluun.

Olisiko aika toteuttaa lapsuuden ballerinaunelmat? Balettikursseja on lukuisia useissa tanssikouluissa ja ammattiopettajien huomassa on turvallista harjoitella. Klassinen musiikki rauhoittaa mieltä ja hitaasti keskittyen tai voimakkaita liikesarjoja tehden mielen solmut aukeavat. Vahvistuva ja notkistuva keho ei ole yhtään hullumpi sivutuote harrastuksen ohella.