Paritanssi ei ehkä kuulosta ensikuulemalta maailman nuorekkaimmalta lajilta, mutta heitä ennakkoluulot romukoppaan, sillä kyseessä on aivan huikea laji, joka tarjoaa paljon. Voit matkata maailman ääriin tanssien lattaritansseja tai pysyä kotosuomessa valssaten Tapio Rautavaaran tahtiin. Tanssitunti on erinomainen treffi-idea ja monet hääparit haluavat harjoitella häävalssia ammattikouluttajan opissa. Varoituksen sana, monet ovat jääneet koukkuun tähän kiehtovaan mutta vaativaan lajiin ensikokeilulta!

Yhdessä urheillen

Paritanssissa kaksi ihmistä tanssii yhdessä, yleensä kosketuksissa toisiinsa. Molemmilla on tanssissa oma roolinsa. Mies on yleensä viejä ja siirtää parin painopistettä haluamaansa suuntaan ja näin nainen eli seuraaja saa vihiä seuraavasta liikkeestä. Askeleilla on tietty rytmi, jonka musiikki osoittaa, viejä ohjaa seuraajaa musiikin mukaan.

Harrastuksena paritanssia on mahdollista harrastaa rennommin, liikuntana tai vaikkapa tavoitteellisena kilpaurheiluna. Myös lapset voivat harrastaa paritanssia. Onkin huomattu että paritanssi on oivallinen keino opettaa lapsille hyvää suhtautumista omaan kehoon ja sen toimintaan. Myös kohtelias käytös on vanhempien mielestä varmasti harrastuksen mukava sivutuote.

Iskelmää ja ystäviä

Suomessa lavatanssi on todella suosittu tapa harrastaa paritanssia. Tanssipaikoissa erityisesti harrastettavia tanssityylejä kutsutaan lavatansseiksi. Suomessa suosituimpia ovat valssi, humppa, tango ja foksi perinteisempien jenkan ja polkan lisäksi. Rock ‘n swing -tanssit eli niin sanotut kädenalitanssit ovat rantautuneet Yhdysvaltojen puolelta lavoille. Näistä käytetään myös nimeä jenkkitanssit. Lattarit eli latinalaistanssit kuten cha-cha, samba ja rumba ovat vauhdikkaita ja iloisia tanssittavia.

Lavatansseissa on hauskaa se että ei ole minkäänlaisia sääntöjä siitä, mitä tanssilajia kuhunkin kappaleeseen kuuluu tanssia. Tanssiparit saavat siis jopa vaihtaa tanssilajia kesken kappaleen. Parit kiertävät lavaa vastapäivään, ja jos lavalla on tarpeeksi tilaa niin nopeammat tanssijat kulkevat ulkoreunaa. Viejän tehtävä on välttää mahdolliset törmäykset tanssittaessa, ja pyytää anteeksi jos vahinko pääsee sattumaan. Orkesteri soittaa tanssipaikalla 45 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen tauon aikana tanssimusiikkia soitetaan levyltä. Omaa suosikkikappaletta saa toivoa ja orkesteri sijoittaa ne sopivaan kohtaan kappaletta.

Nuorienkin kannattaa käydä ehdottomasti kokeilemassa lavatanssia! On hankala kuvitella miten hauskaa on jutella ja nauttia musiikista ja yhdessä liikkumisesta, jos ei ole kokeillut. Ennen lavatansseille lähtöä voi esimerkiksi internetistä tutkia lajien liikkeistöä ja kerrata unohtuneita asioita. Ja vaikka ei osaisi kaikkea se ei haittaa! Lavatansseissa harva on ammattilainen ja kukaan ei ainakaan ole sinne tullut arvostelemaan, vaan viihtymään ja pitämään hauskaa.

Tanssitko tähtien kanssa?

Television myötä kilpatanssi on monille tuttu laji. Kauniit mekot ja puvut yllään ylväät tanssijat ovat todella viihdyttävää katsottavaa kiitäessään vaivattomasti lattian halki. Kilpatansseja voi harrastaa kilpaillakseen tai ihan vain harrastuksena. Eri lajit jakautuvat vakio- ja lattaritansseihin. Vakiotansseja ovat valssi, tanko, wienin valssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseja ovat cha-cha, samba, pasodoble, rumba ja jive.

Harrastuksena kilpatanssi on erinomaista urheilua ja aerobinen kunto kehittyy. Koordinaatio ja hapenottokyky paranevat myös eikä ryhmätyötaitoja sovi unohtaa. Etenkin nuorille ja lapsille ovat eduksi käytöstapojen ja parityöskentelytaitojen kehittyminen. Samalla tavoitteellinen harrastaminen tuo elämään rytmiä ja kasvattaa arvoja kuten ahkeruutta.

Harrastaakseen tätä lajia ei kuitenkaan tarvitse olla nuori, hoikka ja notkea. Harrastajia on yli 60-vuotiaisiin saakka, ja eri ikäisille on omat ryhmänsä. Tällä hetkellä tanssiurheiluliiton mukaan vanhimmat kiljailijat ovat 70-vuotiaita kun taas nuorin harrastaja on 4-vuotias. Miehien etenkin kannattaa rohkaistua aloittamaan, parin löytämistä ei heidän tarvitse stressata sillä miestanssijoista on pulaa kaikissa ryhmissä. Tämän takia naisten olisi suotavaa tuoda oma pari mukanaan.

Harjoituksiin tarvitaan sisäkengät. Tanssikengätkään eivät siis ole pakolliset. Kevyt, mukava vaatetus ja roppakaupalla avointa mieltä mukaan ja treenaamaan!