Harrastus, jossa saat yhtä paljon kuin annat: ystäviä, ideoita, naurua, itkua. Teatteri on varmasti tuttu taidemuoto, jossa näyttelijät kokoavat tarinan yhdistellen puhetta, tanssia ja musiikkia. Teatteri sopii sosiaaliselle ihmiselle joka haluaa käyttää luovuuttaan tai ujolle ihmiselle, joka haluaa oppia heittäytymistä. Koko, ikä, ulkonäkö, ammatti ovat kaikki sivuseikkoja näyttämöllä. Harrastukseen on helppo päästä mukaan ja vaikea lähteä pois. Monet sanovat, että ilmaisun ja heittäytymisen taidot ovat muuttaneet heidän koko elämänsä ja auttaneet esimerkiksi työelämässä.

Heittäytyjä vai pohdiskelija? Molemmat käy!

Teatteria ei harrasta vain supersosiaaliset ja menevät ihmiset. Monet maailman parhaista esiintyjistä ovat todellisuudessa introverttejä tai esiintymispelkoisia. Teatteri ei myöskään ole vain halpa versio elokuvasta, se on aivan oma taidemuoto! On aivan eri asia nähdä ja kuulla itse kun näyttelijä taipuu upeaan roolisuoritukseen, kuin katsella sitä TV:stä tai valkokankaalta. Mutta mikä parasta, teatteria voi päästä tekemään itse hyvinkin ammattimaisiin puitteisiin, toisin kuin elokuvia tai vastaavaa.

Teatterin muotoja on erilaisia kuten musiikkiteatteri, tanssiteatteri, baletti ja monia muita. Monenlaisille lahjakkuuksille löytyy oma näyttämötaiteen muoto. Harrastaja oppii harjoituksissa draamallisen ilmaisun ja teatterin peruselementit kuten draaman tulkintaa, vastaanottamista ja arviointia. Roolihahmot opitaan muodostamaan omien elämänkokemusten ymmärryksen ja pohdinnan kautta. Teatterissa käsitellään teemoja kuten ihmisten elämän moraalia ja etiikkaa. Etenkin nuorille ja lapsille tällaisten teemojen käsittely oman roolihahmon kautta saattaa olla avainasia teemojen todelliseen ymmärtämiseen.

Teatteri sopii kaikenlaisille ihmisille ja tarjoaa huiman paljon onnistumisen kokemuksia. Nämä kokemuksen nostavat itsetuntoa, joten harrastusta voi suositella jos haluaa tuntea olonsa mukavammaksi sosiaalisissa tilanteissa tai puhujanpöntössä. Kyky ilmaista itseä ryhmätilanteissa kehittyy kuin itsestään. Ilmapiiri harjoituksissa on todella hyväksyvä, ja siellä voi hassutella tuntematta itseään typeräksi. Muutaman harjoituskerran jälkeen hölmöily teatteriryhmän edessä ei tunnu missään, ja se on jopa paras asia harjoituksissa!

Rooolihenkilöiden elämän pohdinta ja toiminnan analysointi antaa harrastajalle mahdollisuuden pohtia itseä ja omaa elämää. Teatterissa voi löytää vastauksia oman elämän kysymyksiin ja voimaa selvitä omakohtaisista kokemuksista. Samalla nauru parantaa. Tutkitusti ihmiset jotka nauravat enemmän ovat onnellisempia.

Nuorten suosikki

Lapsille ja nuorille teatteriharrastusta voi suositella lämpimästi. Ystävien kanssa yhdessä tekeminen on mahtavaa ja samalla kehittyy vuorovaikutustaidot. On tutkittu, että teatterista saatu itsevarmuus on vähentänyt häiriökäyttäytymistä. Taidot joita teatteriharrastuksesta saa kulkeutuvat yli oppiainerajojen ja työelämään saakka.

Kesällä voi osallistua kesäteatteriin. Kesäteatteri on nimensä mukaisesti kesäisin toimiva ulkoilmateatteri. Toiminta alkaa yleensä toukokuussa ja päättyy elokuun loppupuolella. Kesäteatterin esitykset ovat ulkona, joskus näyttämö ja katsomo saattavat tosin olla sateen varalta suojassa. Suomessa kesäteatteritoiminta on jopa vilkkaampaa kuin teatteritoiminta talvisin. Joissain kunnissa kesäteatteri on ainutta teatteritoimintaa mitä on. Näyttelijät ovat usein harrastelijoita, mutta yleensä ohjaajat ja tuottajat ovat ammattilaisia. Kesäteatteriin osallistuminen on huikea muisto esimerkiksi sisarusten kanssa, tai vaikka koko perheellä.

Mitä siellä sitten oikein tehdään?

Harjoitukset ovat yleensä kerran viikossa tai tiheämmin juuri ennen esitystä, ja vuoden lopputavoitteena on oma näytelmä. Vuoden aikana hiotaan perustaitoja ja opetuksessa tärkeässä osassa ovat esimerkiksi erilaiset improvisaatioharjoitukset. Improvisaatioharjoitukset parantavat näyttelijän kykyä heittäytyä ja kuunnella kanssanäyttelijöitään. Puhe- ja ääniharjoitukset taas auttavat roolihahmojen luomisessa. Fyysisen ilmaisun ja roolianalyysin oppiminen kautta taidot muuntautua joksikuksi toiseksi alkavat muovautua. Harjoituksissa saatetaan myös tehdä rentoutumisharjoituksia ja lauluharjoituksia.

Harjoituksiin ei tarvitse muuta kuin avoimen mielen ja joustavat vaatteet, joissa on hyvä olla. Mukaan kannattaa pitkähiuksisten varata ponnari.